Rövid Hírek 2010


2007-es hírek

2008-as hírek

2009-es hírek

2010-es hírek

2011-es hírek


Piatnik Bemutató 2010


Lezajlott a Piatnik idei játékbemutatója, mi több, új megjelenésű játékaik közül a legtöbbet már a boltok polcain is megtalálhatjuk. Ami a felvonultatott játékok stílusát illeti, a kiadó idén igen széles választékot kínál. Az egyszerűbb kártyajátéktól a parti játékokon át a komolyabb játékosok igényeit is kiszolgáló játékokig mindent megtalálhattunk. Az alábbiakban ezeket szeretnénk bemutatni nektek rövid leírások kíséretében.

A jól ismert Activity sorozat két új taggal bővült. Egyikük az Activity Sport, melyben a játékosoknak 330 sporttal kapcsolatos kifejezést kell kitalálniuk az alapjáték megszokott szabályai szerint. Másikuk pedig az Activity Gold, mely új játékszabályokkal, új feladványokkal színesíti az amúgy is jó szórakozást kínáló parti játékot.

Azoknak is kedvez idén a kiadó, akik a hagyományosabb játékok mellett teszik le voksukat. Classic sorozatuk tagjai gyermekkorunk kedvenceit hozza vissza asztalunkra, úgy mint a Dáma, a Malom, a Lóverseny, a Mackók vagy a Ki nevet a végén.

A Rolit egy izgalmas logikai játék, mely az ősi Kínából ered. Feladatunk minél több golyót a saját színünkre fordítani. Kistestvére, a Rolit junior a játék gyermekeknek készült változata, melyben a golyókon kedves állatfigurákat láthatunk.

Élveztétek a Beugrót? Hát most itt a folytatás, a Beugró 2 és a Beugró Újratöltve! A Beugró 2 az alapjáték második kiadása, új feladatokkal, kihívásokkal. A Beugró Újratöltve pedig az alapjátékhoz készült kiegészítő csomag, melyet akár önálló játékként is játszhatunk.


A Let’s party! a két parti játékot, a Tick Tack Bummot és az Activityt ötvözi egybe. A két játék népszerűsége garantálja a játék sikerét és a jókedvet.


A Pigolino egy édes kis kockajáték gyerekeknek 3 éves kortól. A játékosok célja az, hogy 4 egyforma színű malackát gyűjtsenek, ám vigyázniuk kell, mert ha jön a farkas, elszaladnak előle a kismalacok!


A Graffiti egy leírhatatlan parti játék. Rajzold hát inkább le! Egy játékos feladat lesz kitalálni a feladványt, amit a többiek tábláikra lerajzolnak; rá kell jönnie arra, hogy ki rajzolta azokat és ő dönti el, ki volt a legeredetibb. A játék győztese a legtöbb pontot gyűjtött játékos lesz.


Szereted a tenger gyümölcseit? Akkor a Frutti di Mare épp neked való! A nagyszerű kártyajátékban a játékosok tengeri gyümölcsökkel kereskednek, megpróbálják azok árait minél magasabbra emelni, de végül az győz, aki a legtöbb pénzt gyűjtötte össze.


A Club 2% egy egyszemélyes logikai fejlesztő, mely már 4 éves kortól kihívást jelenthet gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A sorház minden egyes házában más lakik, néha még háziállatuk is van. 84 feladványban kell helyt állnunk és kitalálni, ki melyik házban lakik.


A Monstermania szörnyei közel sem ijesztőek, hanem kedves és színes szörnyecskék, akik kezüket összekapcsolva szeretnének egy nagy csoportot alkotni. A gyerekeknek kezeik színe szerint kell őket egymáshoz kapcsolni és az nyer, aki elsőként helyezi le utolsó szörnyecskéjét a csoportba.


Az Atlantisról már egy korábbi hírünkben is olvashattatok. A játék elnyerte az osztrák Spiel der Spiele díjat, és idén a Piatnik is kiadási listájára tűzte, így a sikeres játék már nálunk is kapható.


Finca szigetén mallorcai gazdák szerepét vesszük fel, hogy minél több gyümölcsöt szállítsunk a sziget megfelelő területeire. A játékosok a szállítmányokból pontokat gyűjtenek és az lesz a játék nyertese, aki ezekből a legtöbbet gyűjti össze.


Aranyváros szigetén a játékosok Aranyváros kulcsáért küzdenek. A szigetre lépés után kereskedőházakból hoznak létre hálózatot, hogy minél több pénzhez és áruhoz jussanak, valamint közelítsenek a város centruma és végső céljuk felé.


Tobago, a kalandos kincses sziget. A játékosok kincskeresőkként indulnak útra egy-egy térképdarabbal a zsebükben, hogy minél több és minél értékesebb kincsre leljenek. De vigyázz, a kincs néha átkozott is lehet! A 32 különféle állásba helyezhető táblán terepjáróinkkal szeljük át a dzsungeleket, vadvizeket és sziklás tájakat.


Míg az Abalone népszerű logikai játékát csak két személy játszatja, az Abalone Quattroval már 2-4 játékos is próbára teheti magát. Célunk, hogy elsőként lökjük le az ellenfél hat golyóját a tábláról, ám az Abalone Quattro új kihívásokat rejt, melyek még megfontoltabb gondolkodást igényelnek.


A Pentago Multiplayer új dimenziókba emeli az alapjátékot. Immár nem csak 2, de 3 vagy 4 játékos is játszhatja a stratégiai játékot, akár csapatokban is. A játékosoknak öt korongot kell saját színükből egy sorban kirakni úgy, hogy minden lerakott korong után elforgatják a játéktábla valamely részét. A feladat egyszerűnek hangzik, a megoldás azonban sokszor nagy odafigyelést igényel.


A Findit egy szórakoztató ügyességi játék. A hengerben különböző apró tárgyak lapulnak, melyeket sok türelem és rázogatás útján találhatunk meg. A játékot már egy személytől is játszhatjuk.


A Cardcassonne a népszerű Carcassone társasjáték kártyás verziója. Itt a kártyákat sorokba lehelyezve bővítjük a birodalom területeit, majd a különböző sorokat alattvalóink lehelyezésével szerezhetjük meg. Viszont jól kell időzítenünk, mert a megszerzett sorok lezárulnak, és azok már nem bővülhetnek tovább.


 A Cable Car nevű játékban a San Francisco utcáin drótkötél-pályán közlekedő kocsik vágányhálózatát kell kiépítenünk. A játék egyszerűbb változatában ezekért a vágányvonalakért kapunk pontokat, a nehezített változatban viszont a játékosok részvényeket vásárolhatnak a különböző vonalakon, így a játék végén részesedéseik után is kapnak pontokat.


Az Alhambra Kártya a népszerű alapjáték kártyás változata. A játékosoknak épületlapokat kell gyűjteniük a különböző épületlap típusokból, és azok után kapnak a játék során többszöri értékelés alkalmával pontokat. A játékot az nyeri, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.


Az Alhambra alapjátékához idén a 3. kiegészítés is megjelenik, A tolvajok órája. A játékba kerülő 12 kártyával a játékosok pénzkártyákat csenhetnek el egymástól, a pénzváltóval pedig váltópénz kerül a játékba. Lakókat is beköltöztethetünk Alhambrába, valamint falakkal zárhatjuk le a meglévő falon lévő lyukakat.


Megjelent a Vigyáz(z)6 Junior is, mely már 5 éves kortól játszható. Aki először gyűjt össze hat különböző állatot, megkapja az állatkártyákat. A játékot az nyeri, akinek a játék végén a legtöbb állatkártyája van.


A Colori egy kártyajáték, mely fejleszti a színek és formák megfigyelőképességét. A kártyákon kis színes figurák vannak, melyeknek meg kell találnunk párjukat a többi kártyán. De nagyon figyelnünk kell, mert két kártyán csak egyetlen figura egyezik meg teljesen formában és színben.


A Bogyó és Babóca mesesorozat sok kisgyermek kedvence. Most a játéktáblákról is ők mosolyoghatnak vissza ránk. A Ki nevet a végén Bogyóval és Babócával a klasszikus játék szabályaira épül, azonban ebben a játékban egy kétoldalú táblát találunk, melynek egyik oldalával a nagyobb, másik oldalával a kisebb gyerekek játszhatnak.


A Bogyó és Babóca Képkeresőt társasjátékként vagy egyszerű kirakóként is játszhatjuk.


A Képvarázsló sorozat tagjaival pedig a gyerekek kreativitásukat kamatoztathatják. A színes lapokra saját ízlésük szerint rendezhetik el a mese figuráinak újrahasználható matricáit.

A 3 in 1 sorozat tagjai a gyerekeket kirakós társasjáték útján ismereti meg a színekkel, formákkal és az állatokkal már 3 éves kortól.


A 10 in 1 egy tíz játékot tartalmazó, készségfejlesztő játékgyűjtemény 5 éves kortól.


A Phineas & Ferb Szorzókártyával a gyerekek játékosan tanulhatják meg és gyakorolhatják a szorzást.(Forrás: Piatnik A hír felkerült: 2010.09.27. Írta: X-ta)Atlantis - A 2010-es Játékok Játéka

A Játékok Játéka (Spiel der Spiele) az osztrák játékdíj, mely minden évben neves játékok között kerül kiosztásra. Idén ezt a díjat az Atlantis érdemelte ki.A játék 2010-ben a Piatnik gondozásában is megjelent, így magyar kiadásban is élvezhetjük a vízi kalandot.

A játékosoknak az lesz a feladata, hogy megmentsék a süllyedő Atlantis lakosait, és átjuttassák őket a kontinensre. Az úton lépéskártyák taktikus kijátszásával haladhatunk, és utunk során különböző kincsekre akadhatunk, melyekkel győzelmi pontokat szerezhetünk. Néha az úton „lyukak” keletkeznek, ezért hidak használatára is szükségünk lehet.
Mivel útvonalunkat a játék elején 85 lapkából véletlenszerűen állítjuk össze, a pálya minden egyes alkalommal új kihívást nyújthat. Az lesz a győztes, aki a játék végén a legtöbb pontot gyűjtötte lépéskártyáiból és megszerzett útlapkáiból.

A játék 10 éves kortól ajánlott 2-4 játékos részére, a játékidő pedig körülbelül 30 perc.(Forrás: Piatnik A hír felkerült: 2010.09.16. Írta: X-ta)A 2010-es év játéka a Dixit


Ma hirdették ki a német Év Játéka díj nyertesét. Az idei győztes a Dixit lett.A sokszínű játék, mely ezután büszkén viselheti majd magán a díjat jelző kis biros bábut, egy érdekfeszítő partijáték, kezdő játékosoktól egészen a tapasztalt játékosokig bárkinek. Remek családi játék, de akár a komolyabb játékosok is elővehetik egy kis lazításhoz. Szórakoztató, gyönyörű, már egy kiegészítője is megjelent és ráadásul az alapjáték idén kis hazánkban is kiadásra került. 3-6 játékos részére készült 8 éves kortól és körülbelül 30 perc a játékidő. A játékról részletesebben egy korábbi hírünkben számoltunk be.(Forrás: Spiel des Jahres A hír felkerült: 2010.06.28. Írta: X-ta)
2010-es külföldi megjelenések - Space Alert: Vzdalene Horizonty (Távoli Horizontok)
A Czech Games az idei nyárra ígéri  népszerű játékának, a Space Alertnek első kiegészítőjét, a Távoli Horizontokat. Ez a kiegészítés a galaxis még veszélyesebb szektoraiba kalauzol minket. A kooperatív alapjáték számos új ellenféllel gazdagodik, melyekkel legfőképp azoknak kedvez a szerző (Vlaada Chvátil), akik már könnyedén legyőzték az alapjátékban felbukkanó ellenfeleket. Újabb akciókártyák jelennek meg, melyekkel akár 2 akciót is végrehajthatunk egy fázisban. A hajón paraziták is megjelenhetnek, és ha ép bőrrel akarjuk megúszni a kalandot, ez egy-egy legénységi tag életébe is kerülhet. A számos egyéb új elem mellett kalandjainkat egy CD-nyi új hanganyag fogja kísérni.
Természetesen, a Galaxis Roncsderbi Nagy Kiegészítéséhez hasonlóan itt sem kombinálhatjuk azonnal az összes új  kiegészítőelemet, mert az korai elhalálozáshoz vezetne. Lassan szoktassuk magunkat az újabb űrkalandokhoz, hogy közös erővel menthessük meg kicsiny hajónkat!(Forrás: trictrac. A hír felkerült: 2010.06.24. Írta: X-ta)
Spiel des Jahres 2010 - A német játékdíj


Kihirdette a Spiel des Jahres zsűrije az idei német játékdíj jelöltjeit. A felhozatal most is elég vegyes, a listán megtalálhatunk mindent a stratégiai játékoktól a partijátékokig. De nem is húzom az időt, lássuk a jelölteket!Az német Év Játéka díjra a következő játékokat jelölték:


- DixitEz a játék egyáltalán nem okozott meglepetést, hiszen egy fantáziadús, gazdagon illusztrált kártyajátékról van szó, mely remek partijáték és családi játék is egyben. Jelölése külön örömmel tölthet el minket, hiszen a játék idén magyarul is kiadásra kerül.

- Identik (Portrayal)Az Asmodee méltán lehet büszke, hiszen idén két játékát is jelölték a díjra. Az Identik szintén partijáték, melyben az egyik játékosnak le kell írnia egy bizarr képet a többiek számára, akik megbróbálják azt minél pontosabban megrajzolni. Már amennyire például egy gyertyákon sütött húson táncoló balerinát pontosan le tud rajzolni az ember... A játék sajnos eléggé nyelvfüggő, így hazánkban még nem annyira ismert.

- A la carteTalán ez a játék okozta sokak számára a legnagyobb meglepetést. Eredetileg 1989-ben jelent meg, de 2009-ben újra kiadásra került. Recepteket kell elkészítenünk jó fűszerezéssel, megfelelő sütési időt alkalmazva és ételeinket nem szénné égetve. Az új változatban van némi szabályváltoztatás, de alapjában véve nem változott. Mindenesetre a játék kiváló lehet azok számára, akik szeretik az aranyos kis serpenyőket és tűzhelyeket.

- Im Wandel der Zeiten Das Würfelspiel - Bronzezeit (Roll Through the Ages: The Bronze Age)A jelöltek közül az első stratégiai játék, de családi játékként is megállja a helyét. Különböző szimbólumokat ábrázoló kockák segítségével építhetjük fel civilizációnkat, kevesebb mint egy óra alatt. A játék egyik előnye, hogy akár egyedül is játszható.

- FreskoEgy stratégiai játék, mely elég könnyed lehet a család számára, de kellő kihívást jelenthet egy tapasztaltabb játékosnak is. Munkásaink most mesteremberekként egy reneszánsz templom freskójának helyreállításán dolgoznak. A játék gyönyörű, a témája újszerű, a mechanizmusa egyedi... mit kívánhatnánk még?

És most lássuk, milyen jelöléseket tartogat nekünk az Év Gyermekjátéka díj!


- Diego DrachenzahnA játékosok Diego sárkány helyébe lépnek, hogy megpróbáljanak a kis piros, tűzcsóvát szimbolizáló golyócskáikkal eltatalálni egy-egy célpontot. De vajon sikerül nekik célba találni? És vajon társaik kitalálják, mi is volt az eredeti cél? A játék a Habától megszokott minőséget nyújta édes kis fakrokodiljaival és színes grafikájával.

- Kraken-AlarmKis hajóinkkal a tenger élőlényeinek felkutatására indulunk. Ám a tenger mélyén nem várt lények lesnek ránk. Ha nem vigyázunk, könnyedén elkaphatják hajónkat! A játék végén az győz, aki a legtöbb fajta állatot fedezte fel.

- Panic Tower!Bizony pánikoljunk, ha dől a tornyunk! Mert ebben a játékban az a cél, hogy minél kevesebb toronyelemet veszítsünk el. Ebben az izgalmas családi játékban különböző méretű faelemekből építünk tornyot, és minden körben kártyák határozzák meg, mekkora elemet kell lehelyeznünk és hová. Ha a torony a mi körünkben dől el, kapunk egy mínuszpontot, de a legtöbb játékkal ellentétben itt a ledőlt elemek eltávolítása után folytatódik a játék. A játéknak akkor lesz vége, ha valaki három mínuszpontot szerez, és ezzel elveszti a játékot.

- Vampire der NachtÚgy tűnik, a Drei Magier Spiele kifejezetten szereti a természetfeletti témákat, mint például a mágusok vagy a vámpírok. Az előbbivel tavaly megszerezték az Év Gyermekjátéka díjat, az utóbbi pedig már a jelölések listáján szerepel. Ami viszont ezt a játékot igazán különlegessé teszi, az a három dimenziós, sötétben világító tábla, mellyel még valósághűbb környezetet és hangulatot varázsolhatunk egy partihoz.

- Turi-TourA háziállatok nyaralni mentek, de gazdájuk elkeverte jegyeiket, így most nem tudja, melyik állatnak hol a helye. Ebben lehetünk mi segítségére. Mindössze annyi lesz a feladatunk, hogy bekötött szemmel megállapítsuk, melyik állatot adták a kezünkbe, majd megpróbálni a helyére tenni. A játékot az is mókássá teszi, hogy csukott szemmel elég nehéz a már felhelyezett állatokhoz nem hozzáérni...
- Die Tore der WeltKülöndíjat kapott a Ken Follett regénye alapján készült Die Tore der Welt. Bár a zsűri a játékot nem találta megfelelőnek az Év Játéka díjra, különösképpen ajánlják azoknak, akik már jártasak a komolyabb játékok világában és további kihívást keresnek. A játék grafikája igazán magával ragadó, egészen visszaadva a régi Anglia hangulatát, valamint az ötletes játékmechanizmus is bizonyítja, mennyire helytálló a zsűri döntése.


A zsűri további 10-10 játékot ajánlott figyelmünkbe, mind felnőtt, mint gyermekjáték kategóriában, melyek ugyan nem kerültek fel a jelöltek listájára, mégis kiemelt figyelmet érdemelnek.

Ajánlott játékok:

- Level X
- Mosaix
- Don Quixote
- Jäger und Sammler
- Jaipur
- Kamisado
- Tobago
- Samarkand
- Hansa Teutonica
- Magister Navis (Endeavor)

Ajánlott gyermekjátékok:

- Mein Mäuschen-Farbspiel
 - Die kleine Raupe Nimmersatt - Das Original-Spiel zum Buch
- Combino
- Die Lieben Sieben - Ab auf die Wippe!
- Gackerei ums Hühnerei
- Razzo Raketo
- Schatz der Mumie
- Shaun das Schaf - Echt Schaf!
- Inspektor Hase
- Mausgeflippt


Az eredményekig már nem sokat kell várnunk, az Év Játéka díj győztesét 2010. június 28-án, az Év Gyermekjátéka díj birtokosát pedig 2010. augusztus 2-án fogják bejelenteni. De hogy végül ki lesz a nyertes? Hogy egy kedves barátunkat idézzem: "Ezt még nem tudjuk..."
(Forrás: Spiel des Jahres A hír felkerült: 2010.06.08. Írta: X-ta)
Lezajlott a Wizard bajnokság elődöntője
Szombaton lezajlott a Wizard bajnokság kecskeméti elődöntője. A borongós idő ellenére a rendezvény remek hangulatban telt.
A verseny részleteit és a nyertesek nevét a Versenyek menüpontban olvashatjátok el!
(A hír felkerült: 2010.06.01. Írta: X-ta)
Wizard bajnokság - kecskeméti elődöntő
A Wizard kártyajáték 1.000.000 eladott példányszámával az egyik legnépszerűbb kártyajáték. A játék további népszerűsítésére az Amigo nemzetközi bajnokságot hirdet meg.
2010. május 29-én a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely ad otthont a megrendezésre kerülő Wizard bajnokság elődöntőjének! Az elődöntő két legjobb játékosa továbbjut az országos döntőre, melynek két győztese részt vehet a németországi Frankenstein kastélyban megrendezésre kerülő, nemzetközi döntőn. A versenyszabályzatot és a jelentkezés részleteit a Versenyek menüpontban olvashatjátok. Hajrá Mágusok!(A hír felkerült: 2010.05.20. Írta: X-ta)
Bum van Willigen a Játékmesterben dedikál!Bum van Willigen, a híres holland játékfeltaláló június 4-én látogatást tesz a Játékmester társasjátékboltban! A szerző várhatóan 14 és 15 óra között érkezik, hogy az érdeklődők számára feleségével bemutassa játékát, az izgalmas Balance Duelst.Mivel nagyobb mennyiségű játék társaságában érkezik, azok, akik kipróbálás után kedvet kapnának a megvásárlására, akár helyben dedikáltathatják is saját példányukat. A játékbolt, ahol a zseniális logikai játékkal és feltalálójával találkozhattok, Kecskeméten az Izsáki út 2. alatt található, a Szil-Coop üzletház emeletén.(A hír felkerült: 2010.05.19. Írta: X-ta)
2010-es hazai megjelenések - Piatnik


A Piatnik Budapest Kft. idén újabb társasjátékok kiadását tervezi magyar nyelven. A kiadások végleges listájáról a későbbiekben fogunk hírt adni.
A tervbe vett játékok listáján szerepel többek között a Tobago is.Terepjáróink segítségével szeljük át a szigetet kincsek után kutatva, kincstérképeink darabjainak segítségével. A játék izgalmát az adja, hogy a három darabból álló térképet 32-féleképpen lehet összeállítani, és a kincsek helyét is mi befolyásoljuk a térképdarabok felhasználásával. Így a játék újra és újra változatos kalandokat nyújthat. A játék 2-4 fő részére ajánlott, 10 éves kortól.

A várható újdonságok között szerepel a nagy népszerűségnek örvendő Carcassonne kártyás változata, a Cardcassonne is. Most nem a megszokott területlapkák, hanem színesen illusztrált kártyák segítségével építjük fel Carcassonne városát. Az alapjáték szabályainak megfelelően itt is alattvalóink segítségével szerzünk területeket, valamint most is a legtöbb pont megszerzése a cél, viszont az eredeti szabályoktól eltérő játékmechanizmust használva. A játékot 2-5 fő játszhatja 8 éves kortól.

A 2000 éve elsüllyedt Atlantis legendás városát már sok felfedező és kutató kereste - mindhiába. Pedig Atlantis létezik, és lakói most a felszínre készülnek.A szintén kiadásra szánt játék célja az, hogy feljuttassuk Atlantis lakóit a Föld felszínére lapkáink és hidaink ügyes lehelyezésével. Az lesz a játék győztese, aki a legtöbb pontot gyűjtve ér a szárazföldre. 2-4 játékos részére ajánlott, 10 éves kortól.

A Piatnik várhatóan Mallorca szigetére is elkalauzol majd bennünket a Finca segítségével. A sziget lédús gyümölcseit kell betakarítanunk, majd szamár húzta szekerünket portékánkkal megraknunk. Ezzel fogjuk bejárni a szigetet, hogy minél gyorsabban eladjuk azt. Ha ez sikerül, akár a sziget leggazdagabb földművesévé is válhatunk. 10 éves kortól már neki is állhatunk a földművelésnek, 2-4 fővel.

Az Aranyváros nevű játék is a kiadásra tevezett játékok között található. Az Aranyváros egy sziget közepén található, mely egészen távoli földekről vonzza magához a kereskedőket.
Akik idejében nyitják meg itt üzleteiket a megfelelő helyen, megcsinálhatják a szerencséjüket. Üzletek kiépítésével, áruk, majd végül bónuszpontok megszerzésével írásos ajánlásokat kaphatunk. Az a játékos, aki ezekből az "üzleti levelekből" a legtöbbet gyűjt össze, megnyeri a játékot. 3-4 fő részére 10 éves kortól.

A népszerű Alhambra után a játék kártyás változata is kiadásra kerül. A kártyajáték szabályai nagyon hasonlítanak az alapjátékéhoz, csak valamivel egyszerűbbek. A játékot 2-6 fő játszhatja 8 éves kortól.

A Cable Car nevű játékban drótkötélpályás útvonalakat építhetünk ki. A játék tulajdonképpen a nagysikerű Metro átdolgozása. A cél itt is minél hosszabb vonalak kiépítése lesz. A legtöbb győzelmi pontot gyűjtött játékos lesz a győztes. 2-6 játékossal játszható 8 éves kortól.

A Vigyáz(z)6! Junior a Vigyáz(z)6! nevű kártyajáték gyermekváltozata.A kártyákon látható állatokat négy istállóba rendezzük. A játékosoknak olyan istállóba kell tenniük állataikat, ahol még nincs ugyanolyan. Aki a hatodik különböző állatot lerakja egy istállóba, megkapja a benne található állatokat. A játék akkor ér véget, ha elfogy a pakli, és az lesz a győztes, aki a legtöbb kártyát gyűjtötte. 2-5 fő részére 5 éves kortól.(Forrás: Piatnik. A hír felkerült: 2010.05.10. Írta: X-ta)
 

Gra Roku - A lengyel játékdíj jelöltjei
A lengyel játékdíj zsűije 55 olyan játék közül választott ki hatot a díj jelöltjének, melyeket 2009-ben Lengyelországban is kiadtak. A jelöltek a következők:

- Battlestar Galactica (Galakta)
- Im Wandel der Zeiten (Portal/Rebel.pl)
- Dixit (Hobbity)
- Dominion (Bard)
- Pandemic (Albi)
- Stronghold (Portal)

Hogy melyik játék lesz a győztes, azt az 5. "Gratislavia" játékfesztivál (április 24.-25.) lezajlása után tudhatjuk meg.


(Forrás: Spielbox. A hír felkerült: 2010.04.14. Írta: X-ta)


2010-es külföldi megjelenések - YAMYA Gigamic egy újabb játékkal rukkol elő 2010 áprilisában, a YAMYval.A játék a Yam néven is ismert Yahtzee nevű kockajáték, valamint a Römi és a Póker szabályait kombinálja egy új kártyajáték formájában. Minden játékos 5 lapból gazdálkodva, majd körönként egyet-egyet lecserélve próbál 96 színes, négyzet alakú kártyából különböző kombinációkat (két pár, három egyforma, négy egyforma, fullhouse, stb.) létrehozni. Terveinket azonban titokban kell tartanunk, mert a többi játékos megakadályozhatja azokat. Miután egy játékos letette lapjait, mindössze azzal kell foglalkoznunk, hogy minél nagyobb pontszámot érjünk el, akár egyes kombinációk feláldozásával is.
A játék 2-5 fővel játszható 7 éves kortól és a játékidő körülbelül 30 perc.(Forrás: Gigamic. A hír felkerült: 2010.04.14. Írta: X-ta)Új Piatnik játékok a Kecskeméti társasjáték klubban!Igazi örömhírrel szolgálhatunk a Kecskeméti Társasjáték Klubot látogató társasjátékosoknak. A Piatnik Budapest Kft. jóvoltából újabb 6 játékkal bővült a klub játékkészlete! Ezek a játékok a következők:

- Callisto
- Inquizitor
- Level 8
- Pentago (Multiplayer)
- Rummikub
- Utazás a Föld középpontja felé


A játékok a következő társasjátéknap alkalmával már kipróbálhatóak!

Ezúton is köszönjük!

(A hír felkerült: 2010.04.08. Írta: Artax)


2010-es külföldi megjelenések - Settlers of America-Trails to Rails
2010 júniusára várható a Mayfair Games újabb játéka, a Catan telepesei sorozatának legújabb tagja, a Settlers of America. A kiadó két erősségét ötvözi ebben a játékban: a vasútépítő és a Catan játékokat. Ezzel biztosítja a történelem első vasutas Catan nyújtotta élményt. Elérkezett a 19. század és az amerikaiak nyugatra tartanak, hogy ott próbáljanak szerencsét. A szerelvények összekapcsolódnak és ezzel útnak indulnak, hogy új területeket hódítsanak meg és új városokat alapítsanak. Ezeknek az új városoknak szükségük lesz vasúthálózatra, hogy az új lakosokat és a szükséges árukat odaszállítsák.
A játék 10 éves kortól ajánlott 2-4 fő részére.


(Forrás: Catan. A hír felkerült: 2010.03.31. Írta: X-ta)Újra tarol a Dominion


A 2009-es év játéka újabb díjjal büszkélkedhet. Donald X. Vaccarino "gyermeke" a tavalyi évben hihetetlen mennyiségű dijat kapott, melyek között szerepel például a Mensa Select vagy akár a Német Játékdíj is.
Legújabb szerzeménye a 2009-es Japán Év játéka díj, mely esetében maga mögé szorította a második helyezésű Pandemicet, és Uwe Rosenberg két szerzeményét, a harmadik helyezett Agricolat és a negyedik helyezett Le Havre-t. Megszerzett díjain kívül mi sem bizonyíthatná jobban a játék sikerét, mint a folyamatosan készülő kiegészítések. Legújabb, idén megjelenő kiegészítése az Alchemy.Ehhez szükséges az alapjáték, vagy az alapjátékként is funkcionáló Dominion: Intrigue, de kombinálható bármely, már megjelent kiegészítéssel. Az Alchemy újabb izgalmas birodalomkártyákat ad a játékhoz, mint például az Alkimista vagy a Jövőbelátó medence. A kiegészítő az alapjátékhoz hasonlóan 8 éves kortól játszható 2-4 fővel.


(Forrás:  BGGBoardgamenews, Rio Grande Games. A hír felkerült: 2010.03.30. Írta: X-ta)


2010-es külföldi megjelenések - Race for the Galaxy: The Brink of WarA Race for the Galaxy első két kiegészítője számos újdonságot adott az alapjátékhoz. Az idén megjelenő harmadik kiegészítő galaktikus tekintély megszerzésést teszi lehetővé. Ennek használatához szükséges az alapjáték, valamint az első két kiegészítő is.
A totális háború szélén kell a legsikeresebb és leghatalmasabb űrbirodalmat felépítenünk. Ehhez lesz mindennél fontosabb a galaktikus presztízs megszerzése.A kiegészítő további kezdővilágokat, célokat, kártyákat és szabályokat ad az alapjátékhoz és első két kiegészítőjéhez. A játék várhatóan 2010 tavaszán jelenik meg.
12 éves kortól játszható 1-6 személlyel.


(Forrás:  BGGBoardgamenews, Rio Grande Games. A hír felkerült: 2010.03.30. Írta: X-ta)

2010-es külföldi megjelenések - KakuzuA francia Gigamic kiadó népszerű logikai játékairól ismert, melyek közül több a Mensa select díját is megkapta. (Aki esetleg nem tudná, a Mensa a legnagyobb és legrégebbi, magas IQ-val rendelkező emberek nemzetközi szervezete, mely évente kiválaszt és díjaz 5 olyan társasjátékot, melyek fejlesztik a gondolkodást, a kombinációs képességet és méltóak a szervezet nevéhez.) 2010-ben egy újabb játékot jelenetetnek meg, melynek neve Kakuzu.A játék a hagyományos Sudokut memóriajátékká alakítja át, melyet egyszemélyes játékként is játszhatunk, de akár négyen is próbára tehetjük megfigyelőképességünket. A dobozban egy lyukacsos táblát találunk, melybe 20 kétoldalú feladványkártyát csúsztathatunk be. Ezeken a számok elhelyezkedése a hagyományos Sudoku szabályait követi, azaz egy sorban vagy oszlopban 1-től 9-ig minden számjegy csak egyszer szerepel, ahogy a háromszor hármas négyzetekben is. A lyukakat a játék elején kövek fedik le, melyeket felváltva próbálhatunk felfedni. Egy zsákból kell húznunk egy számozott követ, hogy megtudjuk, melyik számot kell eltalálnunk. Ha sikerült  a keresett számot megtalálni, az elvett követ megtarthatjuk és újra próbálkozhatunk. Aki a legtöbb követ gyűjti, az a győztes.
A játék 8 éves kortól ajánlott 1-4 fő részére.


(Forrás:  BGG, Boardgamenews. A hír felkerült: 2010.03.30. Írta: X-ta)


I. KecskemétCON - 2010 - Rövid hangulatjelentés

Sikeresen lezajlott az I. KecskemétCON (kecskeméti társasjátékos hétvége). A rendezvény hivatalosan március 12-14-ig tartott, de néhányan még hétfőn is kitartóan folytatták a játékot. A hétvégének a kecskeméti Bajor étterem és vendégház adott otthont, ahol az ország különböző pontjairól érkezett lelkes játékosok szállást is kaphattak.

Körülbelül 300 játék állt rendelkezésre, és megközelítőleg 65 játékos vett részt a hétvégén. Éjszakánként hajnali négy óra körül ért véget a játék, majd másnap reggel már nyolc körül folytatódott. A többszáz kipróbálható játék többségét az Anduril Lángja társas- és kártyajáték klub, a MATE, a Játékmester társasjátékbolt és a Kecskeméti Társasjáték Klub biztosította, de nagyon sokan saját játékaikat is elhozták az alkalomra. Így lehetőség adódott régebbi, jól bevált, valamint újabb kiadású játékok kipróbálására is.

 

A rengeteg játék között egy remek finn kültéri játék is volt (Mölkky), így a kevésbé fázós játékosok a szabadban is jól szórakozhattak.

(A játék szabályait hamarosan az előkészületben lévő Kültéri játékok
menüpontban olvashatjátok.)

 

A hangulat remek volt, sok új ismeretség köttetett, mind új barátokkal, mind új társasokkal.A rendezvény lebonyolítói a nagy sikerre való tekintettel még idén szeretnének néhány újabb társasjátékos hétvégét szervezni. Várható helyszínek: Tata, Tőserdő.A rendezvényen készült képek a Képek menüpontban találhatóak.

(A hír felkerült: 2010.03.16. Írta: X-ta)Várható 2010-es hazai megjelenések - 1. részA játékos társadalmat mindig örömmel tölti el, ha egy nyugati játék kis hazánkban is kiadásra kerül. Idén nyáron néhány újabb gyöngyszemmel bővül a magyar nyelven kiadott társasjátékok sora.

Ezek egyike az Asmodée kiadásában megjelent Dixit. A játék számos díjjal is büszkélkedhet, többek között megkapta 2009-ben a francia és spanyol év játéka díjakat is.

A Dixit már 8 éves kortól is játszható. A játék 84 gazdagon illusztrált kártyát tartalmaz, melyek a mesék világába repítenek bennünket. Minden körben egy játékos alakítja a mesélő szerepét, aki egyik kártyáját jellemzi egy mondattal, szólással, egy verssorral vagy akár énekkel is. A többi játékos megpróbálja kiválasztani saját kártyái közül a mesélő elmondásának leginkább megfelelő kártyát és odaadja azt, képpel lefelé. Az összegyűjtött kártyákat összekeverik, majd sorban lehelyezik az asztalra és ezután tippelniük kell titokban, melyik lehet a mesélő kártyája. Ha mindenki eltalálja a mesélő kártyáját, a mesélőn kívül minden játékos 2 pontot kap. Ha senki sem találja el, senki nem kap pontot. Minden más esetben a mesélő, illetve azok, akik eltalálták képét, 3 pontot kapnak, illetve a mesélőn kívül mindenki kap további 1-1 pontot a saját képére leadott szavazatokért. Természetesen az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

A játék elsőre egyszerűnek hangzik, ám a mesélő helyzete közel sem az. Olyan mondatot kell kitalálnia kártyájára, mely sejteti, de mégsem egyértelműen jellemzi azt, mert ha mindenki vagy senki sem szavaz képére, nem kap pontot. Az izgalmas családi játékot 3-6 fő játszhatja.

Idén már megjelent külföldön a játék kiegészítése is, a Dixit 2, mely további 84 kártyát tartalmaz. Ezek szabadon kombinálhatóak az eredeti játékkal, és kisebb doboza miatt könnyebben vihetjük magunkkal bárhová.  Ennek magyarításáról sajnos még nem rendelkezünk megfelelő információval.

 

A másik, anyanyelvünkön megjelenő játék a Jungle Speed.

Ez – ahogy azt a nevéből is kitalálhattuk - egy gyorsasági partijáték, mely 7 éves kortól játszható, 3-6 fővel.

A játékot eredetileg 3000 évvel ezelőtt találta fel az Aboulou törzs, melyet a sikeres vadászatok utáni zsákmány elosztására használtak. Az Aboulouk kártyák helyett eukaliptusz leveleket használtak. Ezek a játékok sokszor véres harcokba fulladtak, mert minden „kártya” azonos volt. Ez az egyszerű hiba majdnem a kihaláshoz vezette a törzset. Ezért maradt a játék a külvilág számára egészen a 20. századig  ismeretlen, amikor is két játéktörténeti kutató, Tom és Yako helyettesítette a leveleket a ma ismert kártyákkal.

A játékban 80 kártyát és egy totemet találunk. A totem az asztal közepére kerül mindenkitől egyenlő távolságra, a kártyákat pedig elosztjuk a játékosok között. A lefordított pakli kártyáit egymás után fordítjuk fel, és ha két egyforma szimbólum jön fel, meg kell próbálni a két kártya tulajdonosának minél hamarabb elkapni a totemet. A vesztesnek (akinek nem sikerült elkapni azt) fel kell vennie az ellenfél felfordított pakliját, saját pakliját, és az esetleges közös talont. Egyes különleges kártyák hatására egyszerre fordítjuk fel lapjainkat, vagy egyszerre kell megpróbálnunk megszerezni a totemet. Ezzel a játék még tempósabb, még izgalmasabb lesz. Az nyer, akinek először fogy el az összes kártyája.

A fent bemutatott játékok várhatóan nyáron kerülnek magyarul kiadásra.(Forrás:  BGG, Gémklub. A hír felkerült: 2010.03.12. Írta: X-ta)