Rövid Hírek 2011


2007-es hírek

2008-as hírek

2009-es hírek

2010-es hírek

2011-es hírekMagyar Társasjátékdíj 2011A Magyar Társasjátékos Egyesület tavaly ítélte oda először a Magyar Társasjátékdíjat, melyet azok a magyar kiadású társasjátékok kaphatnak meg, amelyeket az utóbbi 1-2 évben adtak ki kishazánkban - amennyiben azok elnyerik a zsűri tetszését. 2010-ben a Dixit kapta meg ezt a kitüntetést, idén pedig a  Piatnik kiadásában megjelent Finca kapta meg a díjat.
A játékról már korábban mi is beszámoltunk, de kedvcsinálónak röviden újra jellemeznénk:

A Finca egy 2-4 fővel játszható társasjáték 10 éves kortól, mely Mallorca szigetén játszódik. Kereskedők bőrébe bújva próbálunk minél több gyümölcsöt learatni, majd szamárháton a sziget más részeire elszállítva minél többet eladni belőlük. A játék kb. 45 perc alatt lejátszható, szabályai egyszerűek és gyorsan megérthetőek. Kiválóan alkalmas a család minden tagjának szórakoztatására, így bátran mondhatjuk, hogy kiérdemelten kapta meg a Magyar Társasjátékdíjat.(Forrás: MATE A hír felkerült: 2011.10.12. Írta: X-ta)2011-es hazai megjelenések - Piatnik 2. részEgy korábbi hírünkben már beszámoltunk a Piatnik Budapest Kft. idei megjelenéseiből néhány címről. Most ezeket szeretnénk kibővíteni, hiszen múlt héten lezajlott a Piatnik idei árubemutatója, mi több, az újdonságok nagyobb része már elérhető egyes boltokban is.

A társasozók világának számára számos újdonság okozhat örömet.
Ilyen újdonság például az Inquizitor 2, mely a híres magyar kvízjáték, az Inquizitor folytatása. A játék önállóan játszható, és újabb 2500 izgalmas kérdést tartalmaz.
A már jól ismert, népszerű Rummikub sorozat két új taggal bővült. Egyikük a Rummikub Mini Tin, a fémdobozos utazó változat, másikuk pedig a Rummikub XXL, melyben lapkákon a hagyományosnál jóval nagyobb számok láthatóak, a könnyebb olvashatóság érdekében.
Aki a társasok világában egy kicsit is járatos, annak a Catan név nem lehet ismeretlen. Ez a korszakalkotó társasjáték sorozat most új fényében tündökölhet. Az alapjáték, a Lovagok és városok, valamint a Tengeri utazó most új kiadásban jelenik meg. A régi fa alkatrészeket igényesen kidolgozott műanyag figurák váltják fel, a grafikája is módosult, és a korábban kevésbé tartós játékelemeket strapabíróbb alkatrészek váltják fel (pl. a Lovagok és Városokban található építési kalendáriumok helyét kartonlapkák veszik át).
Az Activity sorozat négy új taggal bővült. Az Activity My first a legkisebbeknek készült, hogy már 4 éves kortól átélhessék a játék izgalmait. Az Activity Disney Classic feladványai a Disney mesékből származnak, valamint a táblát és a kártyákat is a jól ismert mesehősök díszítik. Az Activity Minden lehetséges! kibővíti a feladványok számát, itt ugyanis már szólásmondások vagy hangok is lehetnek a megfejtésben. További újdonság, hogy több előadásmódot is alkalmazhat az előadó, valamint segítségül hívhatja a környezetében lévő tárgyakat (vagy akár saját testrészeit) különböző hangok kiadására. A negyedik újdonság pedig az Activity Countdown, ahol a megfejtés megtalálását követően a csapatoknak villámgyorsan kell leállítaniuk az órát, minden feladvány után, amint megfejtették azt.
A szintén népszerű Tick…Tack…Bumm! idén Disney junior kiadással jelent meg, mellyel már 5 éves kortól fejleszthetjük gyermekeink kreativitását, kifejezőképességét, szókincsét.
A gyermekjátékoknál maradva említenénk meg a Rapunzel nevű társasjátékot, mely Aranyhaj történetére épül. A játékosok kockadobással haladhatnak előre, ám óvatosnak kell lenniük, mert a trükkös mezők rabul ejthetik őket.
Reiner Knizia ezúttal egy gyermekeknek szóló játékkal, a My Beautiful Pony-val rukkolt elő. A játék a koncentrációt és a szem-kéz koordinációt fejleszti.

Az Elephant Memo egy szórakoztató memóriajáték, mely 4 éves kortól ajánlott. A játékban apró elefánt bébiket kell megtalálnunk, akik a porondok alatt bújkálnak.
A Bio-Trio játékban - nevének megfelelően - hármas egységeket kell létrehoznunk gyümölcsökből. Minden trió lerakása után korongot kapunk jutalmul, így hát igyekeznünk kell minél több kombinációt létrehozni.
A Monkey Business-ben zsákból kell korongokat húznunk, melyeken különböző állatok vannak. Ha valaki azonban túl sokat kockáztat, és olyan állatot húz, mely már van előtte, vissza kell tennie összes korongját a szákba. Aki a legtöbb állatot gyűjti össze, az lesz a nyertes.
A Ponder egy vidám társasjáték a család minden tagjának 7 éves kortól. Célunk az lesz, hogy békáinkkal először ugráljunk át a tó túlsó oldalára. A békák azonban csak abba az irányba ugrálhatnak, amerre lépéskártyáik megengedik azt.
Hogy a gyerekjátékoktól kicsit eltávolodjunk, idei megjelenés például Reiner Knizia A Hobbit című játéka, melyben Bilbó Bagginst kell útján végigkísérnünk, amint tizenhárom törp társaságában veszélyekkel teli útra kel, hogy visszaszerezze a törpök ősi tulajdonát, melyet Smaug, a sárkány őriz.
Az Olympos egy 8 éves kortól ajánlott kártyajáték. Az Olympos csúcsán élő görög istenek úgy döntenek, hogy ünnepségükre néhány embert is meghívnak az Olymposra, ehhez azonban az embereknek versengeniük kell egymás közt, mert csak a két legjobb juthat fel az istenek ünnepségére. Minden játékosnak azt a két versenyzőt kell előrejuttatnia, akiket ő győztesnek vél.
A Piatnik klasszikus játékainak sorában láthattuk már a Sakkot korábban is, idén azonban még szebb és igényesebb külsővel jelenik meg.
A logikai játékok kedvelői bizonyára jól ismerik az Abalone-t és Abalone Quattro-t (az Abalone 2-4 személyes változatát). Most mindkét játék új külsőt öltve jelenik meg rajongóik örömére.
A klasszikus Malacpóker is új külsővel jelenik meg. Ebben a kompakt kiadásban malackáinkat könnyedén bárhová magunkkal vihetjük.
A Halli Galli sorozat is két új kiadással bővült, a Halli Galli juniorral és a Halli Galli Summer-rel. Az előbbi cím a már korábban megjelent junior változat új kiadása, az utóbbi pedig egy új, vízálló lapokkal és csengővel, valamint egy felfújható strandlabdával érkezett kiadás.
A Hit the Hat egy mókás családi játék, mely már 4 éves kortól is játszható. A játékosok három kocka dobásával határozzák meg, hogy melyik sapkát vagy kalapot kell megtalálniuk, majd villámgyorsan rá kell csapniuk tapadókorongos pálcájukkal. A játék fejleszti az összehasonlítási készséget és a kéz koordinációját.
A Játszva megismerjük… sorozat új tagja segítségével a gyerekek az órát ismerhetik meg. A különböző napi tevékenységeket előre beállított időpontokhoz kell társítaniuk, a mutatós játékóra segítségével pedig maguk is beállíthatják az időt.
A Kippkopp rakosgató egy izgalmas kártyajáték 3 éves kortól. A játékosoknak öt kártyát kell összegyűjteniük, melyekkel kiegészíthetik játéktáblájukat.
A Boribon – A nagy szamócavadászat egy logikai készséget fejlesztő játék, melyet 3-9 éves gyermekeknek készítettek. Gyors és mókás, így megfelel a kisgyerekek koncentrálóképességének.
A Kerekítő – Kukucska 3 éves kortól játszható. A játék a gyerekek emlékezőképességét fejlesztheti és javíthatja színegyeztetés készségüket is.
Végül, de nem utolsósorban pedig a Rumini – A küldetés című játékról szeretnénk beszámolni. A játékosok az égtájkocka által meghatározott irányokba hajózva különböző kalandokat élhetnek át.


A Piatnik idén számos kisebb fejlesztőt, kártyajátékot adott ki, melyekről most nem számoltunk be, de bátran érdeklődjetek a legközelebbi játékboltokban, hátha már egy-egy újdonság ott pihen a polcukon…
(Forrás: Piatnik A hír felkerült: 2011.09.13. Írta: X-ta)


2011-es hazai megjelenések - Piatnik


Ismét számos újabb magyar kiadású játékkal bővíthetjük polcainkat. Az új megjelenések között találhatunk kerti- és kártyajátékot, könnyed és nehezebb családi játékokat, valamint logikai játékokat is. Íme, egy kis ízelítő az idei palettáról:Elsőként a méltán elhíresült Aranyásók első kiegészítőjét, az Aranyásók 2-t kell megemlítenünk. Az alapjátékot ezzel a kiegészítővel már nem csak 3-10, de akár 2-12 fővel is játszhatjuk. Itt már nem csak jó és rossz törpék vannak, hanem különböző szerepek, mint például a geológus, a nyerészkedő vagy a főnök. Ezen felül a többi törpe is két különböző csapatban harcol az aranyért (kék és zöld csapatban), akik saját színű ajtóikkal tehetik magunknak szabaddá az utat, ezzel ugyanakkor az ellenfél csapatának útját elzárva. A játék továbbra is 8 éves kortól ajánlott és a játékidő kb. 30 perc. A játék szabályai megtalálhatóak a Magyar szabályok menüpont alatt.
Jishaku egy különleges logikai játék. A játék érdekessége, hogy egy szivacspályán mágneses elemekkel játsszuk. A különböző variánsoknak megfelelően játszva különböző céljaink vannak. Az első variáns szerint például úgy kell az elemeket felváltva a pályára helyezni, hogy a mágneses elemek ne vonzzanak magukhoz másik elemeket, más variánsban pedig éppen az a cél, hogy egy elem lehelyezésével minél többet vonzzunk magunkhoz. A játék 15 éves kortól ajánlott 1-3 játékos részére.
A Piatnik idén egy remek kerti játékot is kiadott, melyet Mölkkynek hívnak. A játékot nagyon egyszerű megtanulni, és rendkívül szórakoztató. A szépen kidolgozott és megszámozott faelemeket egy megadott minta szerint felállítjuk, majd tőlük 3-4 méterre állva megpróbáljuk őket eltalálni egy dobófával. Ha egy bábut találunk el, azt a pontszámot kapjuk meg, mely a bábu tetején áll. Amennyiben több bábut döntünk le, a ledöntött bábuk számának megfelelő pontszámot kapunk. Az lesz a játék győztese, aki először gyűjt össze pontosan 50 pontot. Amennyiben valaki meghaladja az 50 pontot, pontjai visszaesnek 25-re, így óvatosnak kell lennünk és jól kell taktikáznunk a bábuk célzásánál. A játék 2-10 fővel játszható 6 éves kortól. A játék szabályai megtalálhatóak a Magyar szabályok menüpont alatt, valamint a játékról további infók a Játékok menüpont alatt található Kültéri játékok menüpontban olvashatóak.
A Mamutvadász (Jäger und Sammler) egy kedves családi játék, igen igényes grafikával. A játékosok az őskorban alakítanak ősembereket. Céljuk, hogy a nyári és téli évszakokban minél több gyümölcsöt gyűjtsenek, árukat és fegyvereket gyártsanak, valamint mamutokra vadásszanak. Mindezt ügyesen megtervezett lépéssorozatokkal kell megtenniük, mert ha nem jól taktikáznak, nehezebben juthatnak élelemhez, mint ősembertársaik. A játék 2-4 fővel játszható 10 éves kortól, a játékidő pedig kb. 45 perc.
A Repello egy egyedülálló mechanizmussal rendelkező logikai játék. A játékosok célja minél több és minél nagyobb értékű korongok megszerzése. Bábuikat egyenes vonalban mozgathatják bizonyos szabályok szerint, ám nem léphetnek olyan mezőkre, melyen már másik bábu vagy korong áll. Amennyiben két elem egymás közvetlen szomszédságába kerül, taszító hatással lesznek egymásra. Ezáltal egész láncreakció alakulhat ki és ennek következtében a tábláról letaszított korongokat megszerezhetjük. Óvatosnak kell azonban lennünk, mert egyes lépésekkel játékostársaink könnyedén megszerezhetik tőlünk nehezen elnyert korongjainkat. A játék 2-4 fővel játszható 8 éves kortól, és a játékidő kb. 30 perc.
A Samarkand egyaránt nyújthat szórakozást a tapasztaltabb vagy akár a kezdő játékosok számára is. A játékosok kereskedők bőrébe bújva igyekeznek gazdag kereskedő családokba beházasodni. A játék végén az győz, aki a legtöbb pontot gyűjti össze pénze, árulapkái és kereskedelmi kapcsolatai után. A játék 2-5 fővel játszható 8 éves kortól, és a játékidő kb. 30 perc.
A Fresko – akárcsak a Samarkand – kihívást jelenthet a tapasztaltabb játékosoknak, de a kezdő játékosoknak is ugyanolyan szórakozást nyújt. A játékosok freskófestőkként igyekeznek egy katedrális mennyezetének freskóját helyreállítani. A restaurálást a püspök is figyelemmel kíséri, és azokat a részleteket gazdagabban díjazza, melyeket közelről tarthat szemmel. A festők életét számos dolog befolyásolja, például moráljuk annak tekintetében változik, mennyire korán kelnek fel reggelente. A játékosoknak számos befolyásoló tényező figyelembevételével kell a leghíresebb freskófestővé válniuk. A játék 2-4 fővel játszható 10 éves kortól, a játékidő pedig kb.60 perc.(Forrás: Piatnik A hír felkerült: 2011.05.12. Írta: X-ta)