Társasjáték illemszabályok

 

Hadd szögezzem le rögtön az elején: társasjátékok mellet rengeteg kellemes percet töltöttem és nagyon sok kellemes, nyílt, játékos emberrel találkoztam. Nagyon ritkán fordult elő, hogy kellemetlenül éreztem volna magam mert valaki nem éppen az elvárható módon viselkedett.  De egyéb, főleg külföldi játékoldalakat olvasva rendszeresen felmerül a kérdés, hogy mit  lehet és mit nem tanácsos csinálni társasjáték mellett, közben, előtt, után.. Nyilván, nem szabad verekedni, vagy nem szabad csalni, de vannak íratlan szabályok is, amiket illik betartani, tekintettel arra, hogy nem csak ÉN játszom, hanem MI játszunk.

• Ha olyan játékosok ülnek az asztalnál, akik még nem ismerik az adott játékot, a játék szabálymagyarázattal kezdődik. Bőven elég, ha egyszerre csak egy személy magyarázza a szabályokat. Ne szakítsd meg állandóan pontosításokkal, esetleg korai taktikai, stratégiai tippekkel. Nincs annál zavaróbb mikor 2 helyről jön az információ, ráadásul szaggatottan. Így nagyon könnyen előfordulhat, hogy az újoncok semmit sem fognak érteni az egészből. Ha úgy gondolod valami fontos nem hangzott el, várj a bemutatás végéig, ott pontosíthatsz.

• Étkezés, italozás a játékasztalnál. Személy szerint nem nagyon szeretem. Mindenesetre célszerű megkérdezni, hogy lehet-e enni a tábla közelében. Figyelembe kell venni hogy a társasjáték több mint egy papírdarab. Azonkívül hogy tulajdonosa szentimentálisan kötődhet hozzá, egy olyan tárgy aminek az a rendeltetése hogy sok ember sokszor eltölthessen mellette kellemes perceket, órákat. Na mármost, ha ez a tárgy ragad, mocskos, pacás sokkal kellemetlenebb vele játszani. Ráadásul sokszor nem is olcsók, súlyosabb esetben már nem is gyártják őket. Szóval nem gond, ha egy külön asztalon van étel, ital de ne feledkezzünk meg a szalvéta használatáról sem.

• Mit játszunk? Ez egy nagyon komoly és nehéz kérdés tud lenni kivált tapasztalt játékosoknál. Mert  mindannyian sok játékot ismernek, és mindenkinek van kedvence, elhanyagolt favoritja és olyan, amit nem igazán szeret vagy esetleg pont ma és pont most nincs kedve hozzá. Ilyenkor bátran lehet ajánlani azt a játékot, amit esetleg mi szeretnénk játszani, de ha esetleg valaki visszautasítja, ne érezzük magunkat megsértve, és ne álljunk bosszút a többiek javaslatainak a megvétózásával. Ha a többiek között egyetértés van és nincsenek különösebb ellenérzéseink a játékkal kapcsolatban, nyugodtan le lehet ülni játszani, baj még nem történt belőle. Ha erős viszolygást érzünk a játékkal kapcsolatban, akkor
ezt tudassuk, álljunk félre, keressünk más játékot, más asztalnál...

• Viseljük el a játék során mi és a többiek által elkövetett hibákat, illetve a játék szeszélyeit. Ne morogjunk, ha egy dobás nem olyan eredményt hozott, amit szerettünk volna, a szomszédunk lépése kellemetlen helyzetbe hozott esetleg olyan szituációba kerültünk, hogy látszik, már nem nyerhetünk. Ez mind a játék része. Ne legyünk túl elkeseredettek a kudarcoknál és túl hangosak a sikereknél. Ha valakinek van egy jól sikerült húzása, akkor nyugodtan meg lehet dicsérni, el lehet ismerni. Ez így sportszerű. És attól, hogy mi vesztettünk, nem biztos, hogy a játék rossz. Hacsak nem egyöntetű a vélemény, ne húzzuk le egyből a játékot.

• Ne hátráltasd túlzottan a játék folyását. Ez nem azt jelenti, hogy ne gondolkozz, de.... Rengeteg mély játék van, ezek közül sok játékban kellő energia és időráfordítással ki lehet számolni a legoptimálisabb lépést. De ha mindenki ezt tenné napokat, kellene a játékra rászánni. Minden játéknak, minden társaságnak van egy tempója. Igyekezzünk felvenni ezt a ritmust,
még akkor is, ha suboptimális döntéseket tudunk csak így hozni. Lehet hogy mi vesztünk ezzel egy kicsit, de a többiek ( 3-4-5 ember) élményt nyerhetnek vele. Ha úgy gondolod, hogy ez nem a te stílusod, akkor próbálj olyanokkal játszani, akik hasonló tempóban játszanak mint te.

• Ne szakítsd meg a játékot “felesleges “ beszéddel. Huh, ez szigorú szabálynak hangzik. A társasozás alapjába véve szociális interakció egyik formája, az emberek beszélnek, nevetnek mellette, jól érzik magukat, míg játszanak. És ez rendben is van. De igen zavaró tud lenni, ha az asztal másik végén éppenséggel a tegnapi focimeccsről folyik az eszmecsere, majd elhangzik a “ Ki következik?” kérdés-esetek nagy részében az, aki kérdez, az aki éppenséggel mással volt elfoglalva, nem a játékkal.

• Ne játssz 2 játékot egyszerre! Bevallom, ez talán a legritkább zavaró tényező, legalábbis az én környezetemben. De akkor ide veszem azon eseteket is, amikor a játékosok felállnak és átmennek a másik asztalhoz kibicelni. És netalán tán ott is ragadnak. A többiek meg várnak rá a játéknál. Nyújtózkodni lehet, sőt, sokszor létszükséglet...de ha lehet, akkor pár méteres körzetben tegyük ez, hogy bármikor vissza tudjunk kapcsolódni a játékba.

• Ne szólj bele más játékába! Társasjátékozás során a játékosok különbözőképpen közelítenek meg egy helyzetet, egy problémát. Néha (sokszor) nem éppen optimálisan. Ennek ellenére nem illik belenyúlni más játékába, helyette lépni, lebeszélni ilyen-olyan opcióról. Kivétel: ha teljesen újonc az illető.

• Ne a játéktáblán dobj a kockákkal! Egy kicsit bosszantó mikor körönként újra fel kell állítani a játékot, mert az a pár, adott esetben 5-10 kocka tornádóként átpörgött kis világunkon.

• Játszd végig a játékod! Minden dobozon fel van tüntetve a várható játékidő! Meg lehet kérdezni olyan embertől, aki ismeri már a játékot, hogy kb. mennyi ideig tarthat. Ha nincs ennyi időd, el se kezd. Különösképpen vonatkozik ez a háborús játékokra melyek igen elhúzódhatnak. Ha valaki idő előtt kiszáll a játékból megváltoztathatja az egész játék dinamikáját, esetleg ezáltal az egyik játékos előnyhöz juthat. Az ilyesmi a többi játékos játékélményéből rabolhat el értékes forgácsokat.

• Ne légy királyválasztó! Királyválasztó az a játékos, aki lépésével más játékos győzelmét segíti elő. Néha olyan a játék mechanizmusa, hogy lehetővé teszi ilyen szituációk kialakulását (a nagy játékosok nem is nagyon szeretik az ilyen játékokat, hibaként szokták emlegetni). Ilyenkor törekedjünk arra, hogy  számunkra a legmegfelelőbb lépést találjuk meg és ne azt nézzük kinek teszünk jót vele. Ugyanitt  említem meg, hogy ne játszunk senki ellen. Ne így álljunk bosszút korábbi társasjátékos sérelmeinkért :-).

• Soha ne add fel! A játék során tiszteld meg játékostársaid azzal, hogy tudásod legjavát nyújtod. Még ha a játék felénél érzed, hogy ez nem fog összejönni, akkor is udvariatlanság kedvetlenül, automatikusan esetleg minden ráció nélkül tologatni a bábukat csakhogy minél hamarabb vége legyen a játéknak. Olyan ez, mintha tenisznél, és mert úgy látod nincs esély  győzelemre, minden adogatásodat a hálóba ütnéd.

• Ne kedvezményezz valakinek csak azért mert a férjed, feleséged, testvéred stb.! A társasozás során egy külön világ nyílik meg, ahol a szabályoknak megfelelően mindenki boldogulni  próbál. Ha valakit kivételezettként kezelünk (aránytalanul előnyös üzleteket ajánlunk, nem támadjuk stb.), azzal a többieket hozzuk hátrányos helyzetbe és ez a többiek élményéből vehet el igen sokat. Nem éri meg. Ha nem tudsz a pároddal úgy játszani mint a többiekkel, keressetek páros játékokat ( Bridzs, Ingenious stb.)

• Segíts a játék összeszedésénél! Sokkal gyorsabb, ha négyen serénykednek a játék összeszedésénél, és annál hamarabb játszhattok mindannyian újabb játékot. Alaposan nézz körül az asztal alatt is, nehogy elvesszenek játékrészek.


Ha úgy érzed, ki tudnád még bővíteni e rövid listát, nyugodtan fűzz hozzá!
Mi az, ami téged zavarni szokott játék közben? Mit szoktál ez ellen tenni?
Jó játékot kívánok!
Trolli

Maximálisan egyetértek Trolli-val. Pár pici gondolatot fűznék hozzá:

• Kihangsúlyoznám a játékasztalon lévő poharak veszélyességét! A játék hevében, vagy csak figyelmetlenségből, nagyon könnyen letarolható egy pohár, melynek tartalma természetesen mindig a játékra borul, bármilyen távol is volt tőle eredetileg. Tartsd a poharakat inkább másik asztalon!

• Ha már minden áron rágni akarsz játék közben... Célszerű a zsíros chips-eket mellőzni, sokkal „játék barátabb” például a ropi. De ennek fogyasztása előtt is kérdezd meg a játék tulajdonosát.

• Ha új játékos miatt szabálymagyarázattal kezdődik a játék, légy türelmes. Te is voltál kezdő, és a sok új játék miatt leszel is!

• Vigyázz a játékra! Az, hogy valaki megosztja veled a játékát egy kedves dolog. Tiszteld meg őt azzal, hogy vigyázol a játékára. Igy máskor is szívesen fog veled játszani! Ne gyűrd a kártyákat! Ha nem bírod felvenni az asztalról a lapot, akkor se szorítsd össze két ujjal, inkább húzd ki finoman az asztal széléig. Ha kimész mosdóba, ne vidd magaddal a lapjaid. Rakd le az asztalra, senki nem fogja megnézni őket. Ha leejtesz a földre egy lapot, vagy játékalkatrészt, ne a lábaddal „kotord” elő. Hajolj le és lehetőleg nem végighúzva a földön, vedd fel. (Jómagam a kártyákat meg is törlöm kicsit utána.)


Ha szeretnél hozzáfűzni valamit, írd meg az elérhetőségben található címemre.
Kellemes játékot kívánok!
Artax