Kültéri játékok

 

A tavasz közeledtével aki csak teheti, megy ki a természetbe a friss levegőre. Hála Istennek, a társasjátékokat ilyenkor sem kell nélkülözünk, hiszen egy terebélyesebb fa árnyékában nagyon jól lehet játszani, akár még a forró nyári napokon is. De az ember a több órányi egy helyben ülés közben sokszor elgémberedik. Ilyenkor jól esik kicsit megmozgatni tagjainkat. Erre jók a kültéri "társasjátékok".

Ezen az oldalon szeretnénk pár, magyarországon kevésbé vagy egyáltalán nem ismert kerti "társasjátékot" bemutatni. Ezek többségéhez 2 vagy több játékosra van szükség, és némi szabad földterületre, ami lehet egy kertben, parkban vagy strandon. Többségük nem jelent komoly fizikai igénybevételt. Így a kisgyerekeket leszámtíva, bármilyen korú és alkatú ember részt vehet a játékokban.

A játékok egy része némi kézügyességgel otthon is elkészíthető! Minden bemutatott játék szabálya letölthető.

Na, de térjünk a lényegre és nézzünk néhány érdekesebb játékot!

KUBB

MÖLKKY

PÉTANQUE

CROQUETKUBB


A Kubb (ejtsd: kub) egy régi klasszikus svéd játék, egy kis balti-tengeri szigetről származik. Néhányan Viking sakknak is hívják. Svédországon kívül sokan játsszák még Dániában, Finnországban, Norvégiában, Angliában,  Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Csehországban, Hollandiában és Spanyolországban. Több országban rendszeresen rendeznek hivatalos Kubb bajnokságot, valamint egy ideje minden évben hivatalos világbajnokságot is (továbbiakban VB).

A játék alapjaiban nagyon egyszerű, bár elsőre bonyolultnak tűnhet. De mindenképpen érdemes megismerkedni vele. Sőt, kipróbálni! Mert semmilyen leírás nem adja vissza azt az élményt, amit a játék jelent!

A következő ízelítőnek beillő leírás nem a játék részletes szabályzata! Csak vázlatosan ismerteti a játékot. A részletes és alapos játékszabály letölthető a táblázatból! Mivel az interneten jónéhány szabályvariánsa kering a játéknak, mi a hivatalos VB szabályokat fordítottuk le magyarra. A szabály mellett érdemes elolvasni a Kubb GYIK-et is, ami az esetlegesen felmerülő kérdéseket hivatott tisztázni.


Egy készlet a következőkből áll össze:


A Kubb készleten kívül szükség lesz két csapatra. A csapatok 1-6 fősek lehetnek.

A játék előtt a 4 sarokjelző segítségével kijelöljük a pályát, ami a hivatalos VB szabályok alapján 5x8 méter. Majd a két rövidebb oldalra felállítunk egymástól egyenlő távolságra 5-5 Kubb-ot. Ezt a rövidebb oldalt hívjuk alapvonalnak. Ide állnak a csapatok egymással szemben. A pálya közepére felállítjuk a Királyt. Ha ezzel megvagyunk, már mehet is a játék.
A cél az, hogy a 6 dobófával eltalálva ledöntsük az ellenfél csapat 5 Kubbját, majd ezután a Királyt. Fontos tudni, hogy ha a Királyt hamarabb eldöntjük, mint ahogy leütöttük volna a Kubbokat, akkor azonnal elveszítjük a játékot! Ha a csapatunk nem a világ legjobb célbadobóiból áll, akkor kicsi az esély, hogy első dobásra megnyerjük a játékot.
Arról nem is beszélve, hogy a dobófa helyes dobásának is megvannak a szigorú szabályai.

Szóval tegyük fel, hogy nem sikerült csapatunkba leszerződtetni egyetlen VB bajnokot sem, és elsőre csak 2 Kubbot ütünk le az ellenfél alapvonalán álló Kubbokból.
Ilyenkor az ellenfél csapat összeszedi az általunk leütött Kubbokat, és a saját alapvonaláról átdobja a mi pályánkra. Mi, ott ahová estek a Kubbok, felállítjuk őket. Fontos, hogy az átdobott Kubbok a
mi térfelünkre érkezzenek. Ha az ellenfélnek két probálkozásból sem sikerül megfelelően átdobni a Kubbokat, akkor mi fogjuk elhelyezni őket. (Remek hely például a király mögött pontosan 30 cm-el.) Ezeket a leütött és átdobott Kubbokat mezőkubboknak hívjuk. Most a másik csapat fog dobni a mi Kubbjainkra 6 dobófával. Fontos, hogy nekik először a Mezőkubbokra kell dobniuk. Csak azok leütése után dobhatnak az alapvonalunkon álló 5 Kubbra. A játék kedvéért tételezük fel, hogy az ellenfél csapat nálunk is kevesebb VB bajnokot szerződtetett soraiba, és így csak egyetlen Mezőkubbot üt le. Ebben az esetben először is nagyon örüljünk, mert nagy szerencsénk van! Majd a csapatos örömködés után az alapvonalunkról dobjuk vissza a leütött Mezőkubbot, amit az ellenfél felállít. Ezt követően széles mosollyal arcunkon sétáljunk előre a térfelünkön maradt, le nem ütött mezőkubbal egy vonalba, majd innen dobjunk!

A játék nagyából így zajlik mindaddig, míg valamelyik csapat le nem üti az ellenfél térfelén lévő összes Kubbot. Ha ez megvan, akkor az alapvonalról lehet dobni a Királyra.
A Király sikeres ledöntésével pedig meg is nyertük a játékot!Kubb szabályok:

Név
Méret
Link
Fordítók-szerkesztők
Kubb VB szabályok
1,49 MB PDF
Daniël Hogetoorn,
Csikós Krisztina, Iványosi-Szabó Gábor
Kubb GYIK
86 KB PDF
Iványosi-Szabó Gábor, Csikós Krisztina

Kubb linkek:

VMI KUBB -  A világbajnokság oldala

KubbUK - Az angol bajnokság oldala

NKKubb - A holland bajnokság oldala

Játékmester társasjátékbolt - Itt kaphatók itthon Kubb készletekMÖLKKYA Mölkky (ejtsd: mölki) egy finn dobójáték, amely Dél-Finnország Päijänne Tavastia nevű vidékéről származik. A Mölkky nem igényel
különleges felszerelést és sikere a szerencse és az ügyesség kettősén alapul. A Mölkky udvari bowlingnak is nevezhető, mivel a bowling és egy olasz gyepjáték, a bocce keverékeként is emlegetik. A játék egyszerű természete miatt bármilyen időjárási tényező mellett játszható. Fiatal gyermekek is könnyedén részt vehetnek benne, míg az idősebb játékosok további stratégiai és ügyességi szinteket adhatnak hozzá, amivel a játék még szórakoztatóbbá válik mindenki számára. A játékhoz legalább két emberre van szükség, de annyi fővel játszható, amennyivel csak szeretnénk.

A következő, ízelítőnek beillő leírás nem a játék részletes szabályzata! Csak vázlatosan ismerteti a játékot. A részletes és alapos játékszabály letölthető a táblázatból!

Egy készlet a következőkből áll össze:


A játék elején (a szabályokban meghatározott módon) egy kupacba felállítjuk a 12 számozott fabábut. Ezután a játékosok felváltva dobnak a dobófával. A játék célja, hogy először elérjünk pontosan 50 pontot anélkül, hogy meghaladnánk ezt az értéket. A játékosok egy dobófával (ezt nevezzük Mölkky-nek) próbálják feldönteni a számozott facölöpöket (bábukat). A dolog egyszerű. Ha találatkor egy bábut döntünk fel, akkor a rajta lévő pontszámot kapjuk meg. Viszont ha több bábut találunk el, akkor a bábuk száma után kapjuk a pontot.
Például:
- ledöntjük a 10-es számú bábut, akkor 10 pontot írunk.
- ledöntünk 3db bábut, akkor 3 pontot írunk.

Ha valaki meghaladja az 50 pontot, akkor a pontjai megfeleződnek! Vagyis 25 ponttal folytatja a játékot. Az nyer, aki először ér el pontosan 50 pontot.


 

Mölkky szabályok:

Név
Méret
Link
Fordítók-szerkesztők
Mölkky szabályok
100KB PDF
Csikós Krisztina, Iványosi-Szabó Gábor

Mölkky linkek:

MM Mölkky -
A világbajnokság oldala

Mölkky USA - Amerikai Mölkky oldal

Játékmester társasjátékbolt - Itt kapható itthon Mölkky készletPÉTANQUE


Ez a játék talán a legismertebb az itt bemutatottak közül. A Pétanque (ejtsd: Petank) Franciaországból származik, bár bizonyos
elméletek szerint a játék több mint ezer éves, és a franciákhoz is máshonnan került be, a görögök közvetítésével.  De legnagyobb kultusza talán a franciáknál volt-van.  Az első hivatalos Pétanque versenyt is itt rendezték meg először 1910-ben, La Ciotat kikötő városban. A Pétanque a francia pieds tanqués ("mozdulatlan lábak") kifejezésből kapta a nevét. Ez talán összefüggésben lehet azzal a francia játékossal, akinek lebénultak a lábai, és ezért a környezetében elterjed az a variácó, hogy egy 50 cm átmérőjű körből kell dobni úgy, hogy nem lehet egyik lábat sem felemelni dobás közben.
1945-ben megalakult a Francia Pétanque Szövetség (F.F.P.J.P. - Federation France de Pétanque et Jeu Provencal), majd 1958-ban megalakult a Nemzetközi Pétanque Szövetséget (F.I.P.J.P. - International Federation of Pétanque and Provençal Game). A Magyar Pétanque Szövetség pedig 1989-ben jött létre.

Egy készlet általában a következőkből áll össze:


Nagyon sokféle készlet létezik. Vannak a verseny-, illetve az amatőr készletek. Ezek tartalomban, minőségben és természtesen árban is erősen eltérőek. Az amatőr készletek 3-4-6-8-9 Pétanque golyót taralmaznak a célgolyón kívül, valamint esetleg egy mérőeszközt. A versenykészletekben általában 3 egyforma jelölésű Pétanque golyó van. Ezek ára tízszerese is lehet egy amatőr készletének.

A pálya általában egy vízszintes, 15 méter hosszú és 4 méter széles terület.

Na de nézzük, hogy is zajlik ez a remek játék. A Pétanque alapszabályai egyszerűek. Két játékos játszhat egymás ellen, vagy pedig 2-3 fős csapatok egymás ellen.

A játékot egy 50 cm átmérőjű körben állva játsszuk. Innen kell eldobni a célgolyót (magyarországon Öcsinek hívják) 6-10 méterre. Fontos, hogy az eldobott Öcsi legalább egy méterre legyen a pálya szélétől, valamint minden más tereptárgytól. A játék célja, hogy saját Pétanque golyónkat minél közelebb dobjuk az Öcsihez. Az Öcsi eldobása után az első játékos a körben állva megpróbája egyik Pétanque golyóját minél közelebb dobni az Öcsihez. Nagyon fontos, hogy mindig az a csapat következik, amelyik rosszabb helyzetben van. Ez a csapat addig dob, amíg jobb helyzetbe nem kerül, vagy el nem fogynak a golyói. A játszma végén minden golyó pontot ér, ami jobb helyzetben van, mint az ellenfél legjobb helyzetben lévő golyója. A játékot az a csapat nyeri, aki először elér 13 pontot.

A hivatalos nemzetközi Pétanque szabály:

Név
Méret
Link
Fordítók-szerkesztők
Pétanque nemzetközi szabályok
71 KB PDF


Pétanque linkek:

F.F.P.J.P. - Federation France de Pétanque et Jeu Provencal - Francia Pétanque Szövetség

F.I.P.J.P. - International Federation of Pétanque and Provençal Game - Nemzetközi Pétanque Szövetséget

Magyar Pétanque Szövetség - A Magyar Pétanque Szövetség oldala

Sárvári Pétanque Club - A Sárvári Pétanque Club oldala

CROQUETA Croquet (ejtsd: krokett) egy kerti játék, nem összekeverendő a croquette nevű étellel. A Croquet egy gyepjáték, melyet
szabadidő eltöltéseként, illetve hivatalos sportként is ismerhetünk. A játék alapjában véve arról szól, hogy a füves pályán elhelyezett kapukon kell átütnünk egy hosszú, fából készült ütővel, fából vagy műanyagból készült labdákat.

Egy készlet általában a következőkből áll össze:

A játékról és annak mai szabályairól elsőként 1856 novemberében tesz említést Isaac Spratt, majd 1868-ban megalakítják az első Angol Croquet Klubot Wimbledonban. Eredetét illetően számos feltevés született, ám az a legvalószínűbb, hogy a játék már az 1600-as évek elején is népszerű volt Angliában. Mivel az 1870-es évek végén újabb népszerű játék jelent meg, a tenisz, a legtöbb pályát átalakították teniszpályává, így a Croquet háttérbe szorult. Az Angol Gyeptenisz és Croquet Clubnak még mindig van Croquet pályája, de már nem rendez említésre méltó bajnokságokat. A játék angol központja ma Cheltenhamben található.

A ma játszott Croquetnek több változata ismert, melyek a pontozásban, az ütések sorrendjében és a pálya felállításában is eltérhetnek. A játéknak két nemzetközileg elfogadott formája van, a golf Croquet és az egyesületi Croquet. Számos, kevéssé ismert változata is létezik, mint az extrém Croquet és a biciklis Croquet (melyet valószínűleg a Póló ihletett).
A játékot játszó országok gyakran rendeznek nemzetközi bajnokságokat, valamint négyévente megrendezik a MacRobertson Shield bajnokságot. Ezt a játékot kedvelő négy fő ország, Anglia, az Amerikai Egyesült Államok, Új-Zéland és Ausztrália rendezi meg.

Az alábbiakban a Croquet nemzetközileg is elismert szabályát, illetve annak variánsait találhatjátok meg.

 Croquet szabályok: 

Név
Méret
Link
Fordítók-szerkesztők
Croquet szabályok és variánsok
207 KB PDF
Csikós Krisztina
Croquet GYIK
0 KB PDF
Készül
Csikós Krisztina

Croquet linkek:

United States Croquet Association -
Az Egyesült Államok Croquet Szervezetének oldala

Wolrd Croquet Federation
- A
Croquet Világszövetség oldal

Croquet World Online Magazin -  Egy online
Croquet magazin oldala