Treehouse (Icehouse), avagy játék a piramisokkal...

 

Ugrás a szabályokhoz

Az Icehouse játékok rövid története:

Az Icehouse megszületésétől fogva inkább játékgyűjtemény, mint egy egyedülálló játék.  Andrew Looney adott róla először leírást az azonos („Icehouse”) című, 1987-es sci-fi elbeszélésében,  mely egy későbbi regényének alapjául szolgált. Ebben az írásában kaphattunk aprólékos jellemzést
a Marsról származó játék szokatlan elemeiről - a piramisokról-, és azoknak a társadalmi életben történő használatáról, ám a játékszabályokat csak felületesen vázolta. A szerző egyik barátja,  John Cooper ezeket az alapokat felhasználva és saját, új ötleteivel gazdagítva alkotta meg az első izgalmas és érdekes játékot, mely híven életre keltette a Looney történetében leírtakat.

Az első játék megszületése óta több száz játékszabály született meg, melyekhez az Icehouse (vagy más néven Treehouse) elemeket használhatjuk. Ezekből szeretnénk az alábbiakban egy kis ízelítőt nyújtani. 

Először azonban ismerkedjünk meg kicsit a játékelemekkel:

Egy játék készlet 3 különböző méretű, összesen 15db műanyag piramisból áll.A piramisok méretei:

Kicsi piramis: Az alap mérete: 1,43cm x 1,43cm, magassága: 2,54cm
Közepes piramis: Az alap mérete: 1,98cm x 1,98cm, magassága: 3,49cm
Nagy piramis: Az alap mérete: 2,54cm x 2,54cm, magassága: 4,45cm

Minden méretből 5db van egy készletben.

A piramisok egymásra helyezhetőek:

Ha a kicsi van alul, azon a közepes, rajta pedig a legnagyobb, akkor tökéletesen illeszkednek, tehát a felül lévő nagy is érinti az asztalt

Ezt a fajta egymásra rakást többnyire „fészek”-nek hívjuk, ha pedig fordítva rakjuk össze őket, akkor egyfajta „fát” képeznek:

Icehouse - Treehouse metamorfózis:

Régebben egy készlet piramis 15 azonos színű piramisból állt. Minden méretből 5db volt egy szettben. (5x3=15db)  Ez a készlet Icehouse néven vált ismertté.

Később a kiadó jobbnak látta, ha egy készletbe nem 15 azonos színű piramist csomagol, hanem 5 színből méretenként egy piramist. Így mind a 3 méretű piramisból van egy-egy szín egy készletben. (3x5=15db)  Az ilyen vegyes színű készleteket Treehouse-nak hívjuk.  A Looney Labs az Icehouse készleteket kivonta a forgalomból, s helyettük a Treehouse készleteket árulják. Maguk a piramisok teljesen ugyanazok az Icehouse-ban és a Treehouse-ban, csak a színelosztásuk más. Eleinte egyetlen fajta Treehouse-t lehetett kapni, ez pedig a Rainbow Colors. Később azonban megjelent egy másik szett is,  ami új színeket tartalmaz. Ez Xeno Colors néven fut.

Így jelenleg kétféle színváltozatban kapható Treehouse készlet:

- A Rainbow Colors: Piros, Sárga, Zöld, Kék, Fekete piramisokat tartalmaz
- A Xeno Colors: átlátszó, világoskék, narancssárga, lila, fehér piramisokat tartalmaz


A készletek csak a színeikben térnek el egymástól.

A Treehouse készletekhez jár egy különleges dobókocka, ami a Treehouse játék* mellett más játékoknál is használható. *Megjegyzés: Igen, van a készletek nevével megegyező nevű játék is, mint ahogy létezik Icehouse nevű játék is.
A játékok:

A piramisok számtalan játékvariációra adnak lehetőséget. Vannak olyan játékok, amikhez elég egyetlen készlet Treehouse. De ha rendelkezünk több készlettel, akkor egyre többfélejátékot játszhatunk piramisainkkal. Általánosságban elmondható, hogy 4-5 készlettel már rengeteg felé játékot játszhatunk.


Az Icehouse játék


A Zendo játék

Esetleges kiegészítő tartozékok:

Bizonyos játékokhoz a piramisokon kívül is szükség van néhány dologra.  Dobókockára, néhány bábura, vagy jelzőre, esetleg külön játéktáblára stb. De ezek többsége könnyen beszerezhető (például kölcsön vehetjük őket egy másik társasjátékból) vagy házilag is elkészíthetőek.

Több játékban emlegetik például a Volcano táblát. A Volcano tábla egy sima 5x5 négyzetrácsos tábla, amit megrendelhetünk a kiadótól, letölthetünk az internetről, vagy egyszerűen akár szabad kézzel egy sima A4-es lapra mi magunk is megrajzolhatunk.

A Looney Labs kiadón kívül a játék rajongói is többszáz játékot kreáltak. Jelenleg 309 játékvariáció ismert.  Ezek közt található könnyed, gyors játék éppúgy, mint összetett stratégiai játék. Némelyikben szükség van egy kis szerencsére,  míg másikban a színtiszta logika a döntő.

Az alábbi táblázatból jónéhány játék magyar szabálya letölthető. A táblázatban külön jeleztük, melyik játékhoz hány készlet szükséges. Igyekszünk a jövőben újabb és újabb játékok szabályát elérhetővé tenni magyarul.

Kellemes játékot!

A játék neve és BGG linkje
Játékos szám
Szükséges készlet
Méret
Leirás
Link
Forditás
Szerkesztés
1-4
1 db
80 KB PDF
Magyar szabály
Kokix
Artax
1-4
1 db
102 KB ZIP (PDF)
Apophis segéd kártyák
-
Artax
3-5
1 db (+1)
64 KB PDF
Magyar szabály
Moonie
Artax
Crosswalk
2
1 db
238 KB PDF
Magyar szabály
Moonie
Artax
2-6
5 db
107 KB PDF
Magyar szabály
Lőri, Kex
Artax
2-
5 db-
158 KB PDF
Magyar alap-szabályok
Z
Artax
2
1 db
86 KB PDF
Magyar szabály
Kokix
Artax
2-4
5 db + 1db
81 KB PDF
Magyar szabály
Black-Knight Moonie
Artax
2-5
5 db
57 KB PDF
Magyar szabály
Gyime
Artax
2-4
1 db
215 KB PDF
Magyar szabály
Csordi
Artax
2-4
1 db
38 KB PDF
Martian Coasters Segéd kártya
-
Artax
2
1 db
73 KB PDF
Magyar szabály
Lőri
Artax
2-4
1 db
2,86 MB PDF
Magyar szabály
Kokix
Kokix
2-4
1 db
41 KB PDF
Treehouse Segéd kártya
Kokix
Kokix
2-3
1 db
88 KB PDF
Magyar szabály
Csordi
Artax
1-5
4-5+ db
188 KB PDF
Magyar szabály
Kokix
Artax
2-
4+ db
115 KB PDF
Magyar szabály 2.0
L. Zsanett, Kex, Artax
Artax
2-
4+ db
63,7 KB PDF
Magyar szabály ötletek
Játékmester
/ X-ta
Artax

 

 

Treehouse linkek:

Icehouse Wiki (Icehousegames.org) - Talán a legteljesebb Treehouse(Icehouse) honlap (Angol)

LooneyLabs - A kiadó honlapja (Angol)

Játékmester társasjátékbolt - Itt kaphatók itthon Treehouse készletek